Skip to main content
Tests

TOYOTA GT 86 : Slowly sideways

By 3 november 2017maart 22nd, 2019No Comments
ToyotaGT86
— by Iwan Kneuts

Mocht deze titel liefhebbers van historische rallywagens op een dwaalspoor brengen, dan nog hoeven ze niet op mijn excuses te rekenen. Het moet maar eens gezegd worden, de Toyota GT 86 is de beste rallywagen voor beginners of amateurs, die helaas zijn kunnen niet of nauwelijks heeft kunnen of mogen bewijzen. Dit is de meer dan legitieme opvolger van de legendarische Corolla AE86 , de coupé met zestienkleppenmotor waarin ontelbare rally- en circuitrijders in de jaren ’80 de stiel leerden.

ToyotaGT86
— by Iwan Kneuts

Wat je moet weten …

  1. … Een hertekende voorbumper met bredere luchtinlaten en led-koplampen en een nieuwe achterbumper, led-achterlichten en nieuwe velgen benadrukken sinds de facelift voor modeljaar 2017 de sportieve roeping van de GT 86.
  2. … Een 4,2 duim groot tft-scherm is standaard, net als de achteruitrijcamera.
  3. … Een meer verzorgde afwerking en mooiere materialen verhogen binnenin het kwaliteitsgevoel.
  4. … De compacte 2-liter boxermotor met 200 pk is gebouwd met Subaru-knowhow.
  5. … Standaard stuurt een manuele zesbak het vermogen naar de achterwielen. De optionele automaat met bedieningspeddels aan het stuur kost 1.500 euro extra.
  6. … Mocht je allergisch zijn aan Toyota, bij Subaru vind je de BRZ, de identieke neef van de GT 86.
  7. … De Sport-uitvoering is meteen ook de enige en bijgevolg ook de basisuitvoering en kost 33.400 euro. Hoe dan ook : keep it basic!

En dan nu … wat je echt wilt weten …

200 pk? Is dat voldoende voor een sportwagen?

ToyotaGT86
— by Iwan Kneuts

Met een topsnelheid van 226 km/u en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 7,6 seconden kan de Toyota GT 86 de traagste sportwagen worden genoemd. Maar het is er wel eentje voor snelle rijders. Om dat te weten, hoef je hem maar één keer echt op zijn staart te trappen. De atmosferische boxermotor, die tot 4.000 toeren als een uitgetelde jachthond op jaren in zijn mand lijkt uit te hijgen, ondergaat als je de rechtervoet beneden houdt vanaf dat kantelpunt een ware metamorfose. Vanaf dat moment huilt hij zich in één ademtocht naar de rode zone, die bij 7.400 begint. Een geluid dat me meteen in de juiste stemming bracht. Eens de 6.000 gepasseerd is het wachten op het juiste moment om via de korte pook bliksemsnel naar een hoger verzet te schakelen. Hiervoor kan je wachten op het rode lichtje dat aanfloept, maar net ervoor de snelle polsbeweging maken garandeert een onafgebroken acceleratieplezier. Ook terugschakelen is een feest, al duurde het wel even voor ik mijn lange benen en grote voeten in de juiste positie gewrongen kreeg voor een geslaagd tip-hielmanoeuvre, onontbeerlijk voor snel en accuraat terug te schakelen. Alle lof ook voor de versnellingsbak. De Toyota GT 86 brengt je snel in de juiste sfeer. In het sobere interieur is er weinig dat je van het betere werk kan afleiden. En de standaardstoelen geven voldoende steun. Zoals ik al eerder zei, keep it basic!

Rechtstreeks naar huis of ‘the long way home’?

— by Iwan Kneuts

Zonder twijfel de lange weg en zeker niet de rechte. De GT 86 snakt naar het betere bochtenwerk. De amper 1.235 kilogram lichte coupé houdt het bij relatief smalle banden, Michelin Primacy’s van maatje 215/45 R17, die net voldoende grip verschaffen om de auto op een veilige manier speels te houden. Aan constante snelheid door een lange bocht haalt hij 0,99 g. Maar echt leuk wordt hij wanneer je met de rechtervoet gaat spelen. In tragere bochten laat hij zich zeer laat tot zeer diep in de bocht remmen, waardoor er veel druk op de voorwielen kan worden gezet. Insturen gaat dan ook scherp als een mes, met als toemaatje het gevoel van het zeer lineair aanvoelende stuur. En dan moet het plezantste nog komen. Vanaf je de apex ziet naderen, voel je de achterkant tot leven komen en volstaat een goed gedoseerde scheut gas om in een mooie powerslide door de bocht te scheuren. Dit is een auto die je zowel met de pedalen als met het stuur kan sturen. Vergeet daarvoor niet om even de rijmodus aan te passen.

Een race van pomp naar pomp?

Toyota afficheert een normverbruik van 7,8 l/100 km. Ik haalde na een vlotte rit een gemiddelde van 7,9 l/100 km. En zelfs bij veelvuldig op zoek gaan naar de rode zone en kwistig met het gaspedaal door de bochten spelend bleef het verbruik onder de 10 liter.

ToyotaGT
— by Toyota

Masta-approved?

8,5/10. Toyota ging tegen de heersende trend in en temde de GT 86 niet op de Nordschleife. Zo werd stabiliteit aan hoge snelheid ondergeschikt aan een speels weggedrag bij lagere snelheden. Zo kan je tijdens elke rit van je auto genieten.

ToyotaGT86
— by Iwan Kneuts