Skip to main content
Tests

SEAT LEON FR : Het Spaanse neefje van de Golf

By 3 november 2017maart 22nd, 2019No Comments
SeatLeon
— Iwan Kneuts

Lieve help, de huidige generatie van de Seat Leon dateert al van 2012. Toch ziet de populaire Seat er nog steeds patent uit. Voor het modeljaar 2017 werd het frivolere neefje van de Golf wel even subtiel opgefrist. Retouches aan de voor- en achterbumper, koplampblokken met geïntegreerde leddagrijlichten én pinkers en ledachterlichten zorgen ervoor dat hij er opnieuw staat. Binnenin werd een nieuw navigatie- en multimediasysteem geïntegreerd.

SeatLeon
— by Seat

Wat je moet weten …

  1. … Het motoraanbod begint bij een 1.0 TSi-driecilinder met 115 pk of een 1.6 TDi met 90 pk.
  2. … De 1.4 TSi kan ook op aardgas draaien. Deze TGi met 110 pk wordt fiscaal vertroeteld.
  3. … Bijna alle motoren kunnen aan de gerobotiseerde DSG-bak worden gekoppeld. Een te overwegen investering.
  4. … Adrenalinejunks kunnen zich laven aan de 310 pk van de Cupra.
  5. … Maar als jouw rijbewijs je lief is, is de FR-versie een te overwegen alternatief. Met dit voor ogen kozen wij voor de FR met de 184 pk sterke 2.0 TDi. Met DSG-bak, dat spreekt (bijna) voor zich.
  6. … Voor die gerobotiseerde zesbak betaalt u op de FR 900 euro meer.
  7. … De even krachtige Volkswagen Golf GTD kost met DSG-bak 34.260 euro. De Seat Leon FR is voor 30.890 euro de jouwe!

En dan nu … wat je echt wilt weten …

SeatLeon
— by Iwan Kneuts

Een Seat Leon, is dat niet een beetje – euh? – willen maar niet kunnen?

Tja, als je uitpakt met hetzelfde MQB-platform als de Golf en ook nog eens in dezelfde rekken motoren, versnellingsbakken e tutti quanti mag gaan kiezen, dan is een vergelijking met het Duitse voorbeeld onvermijdbaar.

Daar hoeft de Seat Leon niet altijd aan het kortste eind te trekken. Zijn design vind ik frisser en speelser dan dat van die ietwat saaie Duitser. Maar binnenin lijkt het dan weer alsof Volkswagen na een grote opruimbeurt enkele containers naar Spanje heeft gestuurd. Het design van het dashboard benadert in de verste verte de speelsheid van het design van het koetswerk niet. En ook qua materiaalkeuze en afwerking hinkt de Seat achterop.

Maar hey, er zijn slechtere plaatsen om van A naar B te rijden. Het instrumentenbord van de Seat Leon FR is duidelijk en overzichtelijk en het vernieuwde multimediasysteem laat zich vlot bedienen. Lof ook voor de spraakbediening, die zeer efficiënt werkt. Ik heb er met andere woorden geen hoofdpijn aan overgehouden. Maar als ik één punt moet aanduiden waarin de Seat Leon FR echt onderdoet voor je-weet-wel, dan kom ik bij het zitcomfort terecht. Leuke sportstoelen, daar niet van. En met net voldoende zijdelingse steun. Alleen de steun in de rug en onder de benen viel, vanwege een iets te vlak zitvlak en onvoldoende gevormde rugleuning, een beetje tegen.

Rechtstreeks naar huis of ‘the long way home’?

SeatLeon
— by Seat

Dat hangt volledig van de eigen stemming af. In deze configuratie is de Seat Leon niet echt de auto die me tot sportieve ommetjes verleidt. Maar wanneer ik zelf beslis om de rechte weg te ruilen voor de bochtige omweg, stelt hij me zeker niet teleur. In die zin dat de Leon FR precies doet wat ik wil. Hij stuurt direct en precies in, volgt gedwee de gekozen lijn en op een droog wegdek wil hij het liefst zo snel mogelijk opnieuw op zijn staart getrapt worden. Wat op een vochtige weg een iets lichter voetje vraagt. Ook de remmen doen precies dat wat van hen wordt verwacht.

De Leon FR laat zich ook mooi op de rem met de neus in de bocht duwen, waardoor onderstuur kan worden vermeden. Maar hij voegt er niets aan toe. Wat de aandachtige lezer bij het zien van het woord ‘gedwee’ waarschijnlijk al begrepen had.

De Seat Leon FR TDI klasseer ik bij de middenklassers waarmee het vooral fijn kilometers vreten is, zonder het risico in slaap te vallen. Natuurlijk had het net iets opwindender gekund, maar dan was ik geen enkele avond op tijd thuis geweest.

Van pomp naar pomp?

Met een vlotte rijstijl en af en toe een ‘turnoefeningetje’ lukte ik een gemiddeld testverbruik van 6,1 l/100 km.

SeatLeon

Masta-approved?

7/10. In deze FR-versie is de Seat Leon net niet uitdagend genoeg. Hij ziet er sportief uit, maar is iets te braaf om echt plezant te zijn. Ik zie hem eerder als aangenaam sportieve kilometervreter. Maar hij doet het niet kriebelen waar het moet. Daar heeft Seat de 310 pk sterke CUPRA-versie voor.

SeatLeon
— by Seat