Skip to main content
In de kijkerSpecial Stories

Porsche en de zware voet van Patrick Snijers

By 6 maart 2020No Comments

Patrick Snijers start het weekend van 7 en 8 maart in de rally van Hannuit. Snijers kiest opnieuw voor de Porsche 997 GT3 in de kleuren van Maes Containers. Bruut geweld, noemt Snijers de Porsche 911. En hij kan het weten. In Masta ‘Het Boek’ vertelt hij wat de Porsche 911 voor hem heeft betekend.

De kennismaking met de Porsche 911 SC in 1983 begon meteen met een klapper in de Boucles de Spa. Op de beruchte Clémentine schoof Snijers van de weg en knalde hij op een muur. “Het was de enige proef in Spa waar spijkerbanden verboden waren. En de Pirelli RC 12’s waren ongeschikt voor de winterse omstandigheden. Gelukkig stonden er voldoende toeschouwers om de auto terug op de weg te duwen. Robert Droogmans, die eerder had opgegeven, was één van hen”, vertelt Snijers, die op het einde van dat jaar voor het eerst Belgisch kampioen werd.

“Toivonen was een klasse apart. In Ieper moest ik hem laten voorgaan, maar in Madeira had ik, na een fout van Henri, plots 10 minuten voorsprong. Toch werden we slechts tweede. Een motorsteun brak af en de motor van onze Porsche sleepte letterlijk over de grond. Toivonen, die achter ons startte, bleef bergop achter ons. ‘Als het moet, duw ik jullie de berg op’, had hij beloofd. Boven stak hij ons voorbij”, herinnert Snijers zich over de 911 SC/RS Groep B, waarmee hij in 1984 kampioen werd.

“Onze eerste rally met de nieuwe Porsche was de Omloop van Vlaanderen, waar we tiende eindigden. Even later in de Haspengouw Rally stonden we op het podium. Met de Porsche kwam ook het plezier in het rallyrijden terug. De auto reed goed en maakte een mooi geluid. En de resultaten volgden.”

“Met Wim Soenens reed ik ook de Legend Boucles de Spa met een oude Groep 4-auto. Daar stond ik verstomd van de snelheid van de auto ondanks zijn, vergeleken met de nieuwe Porsche, bescheiden aantal pk’s. een indruk die nog werd versterkt toen ik met de 911 SC/RS van Johan Gitsels reed.”

Dit zijn fragmenten van het verhaal dat Patrick Snijers in Masta over ‘zijn’ rally-Porsches vertelt.  Het volledige verhaal kan u lezen in Masta ‘Het Boek’ dat u via de link ‘Masta kopen‘ kan bestellen. 

Alle foto’s zijn © Lennen Descamps