Skip to main content
In de kijkerYoungtimers

HISTORISCHE UITSCHUIVER?

By 2 juni 2021No Comments

DE ELEKTRISCHE C40 RECHARGE DE REÏNCARNATIE VAN DE P1800? KOMAAN VOLVO, DAT MEEN JE TOCH ZELF NIET!

Ik dacht even dat ik naar een reclamefilm van Pearle zat te kijken. Of van Hans Anders, dat had ook gekund. Want wie in de Volvo C40 Recharge de reïncarnatie van de Volvo P1800 ziet, die heeft dringend een nieuwe bril nodig!

Nochtans dat is wat Volvo beweert. Ik citeer letterlijk uit het persbericht: De toekomst krijgt vorm dankzij een designicoon: In de Volvo C40 Recharge zien we de reïncarnatie van een design dat dan wel 60 jaar oud is, maar nog steeds buitengewoon mooi oogt: dat van de Volvo P1800. Het is die legendarische sportcoupé, die zijn 60e verjaardag viert, waarbij de ontwerpers hun inspiratie vonden voor het nieuwe robuuste cross-overmodel dat de bouw van een SUV combineert met de lijnen van een coupé.”

Arme Volvo P1800! Het volstond blijkbaar niet dat je bij je lancering in 1961 ternauwernood een abortus met terugwerkende kracht overleefde. Iemand vond het blijkbaar nodig om ook nog eens je zestigste verjaardag te verknallen. Ter verduidelijking, Volvo had initieel de productie van de P1800 in Engeland ondergebracht, waar Pressed Steel de koetswerken maakte en Jensen instond voor de finale assemblage. Het resultaat was om het vriendelijk te zeggen ondermaats. Vandaar dat Volvo al in 1963 de productie van de P1800 naar Zweden haalde en de auto als P 1800 S herlanceerde. Waarbij de S, als was het een kwaliteitszegel, stond voor Sweden!

En arme Volvo C40 Recharge! Op het eerste gezicht heb je voldoende in huis om klanten te verleiden en heb je die ongelukkige associatie met een rijdende legende niet nodig. Een blik op het interieur, dat alweer typisch Volvo is, volstaat. En de combinatie van twee elektromotoren van 204 pk verdeeld over de twee assen klinkt veelbelovend. Ik kijk er naar uit om, wanneer je eind 2021 in productie gaat, met jou op stap te gaan. Al was het maar om dat nare beeld van een SUV-coupé naast een echte coupé te kunnen vergeten. Want zoals je daar nu staat lijk je wel een drag queen naast een topmodel.

PS Ik werd dit jaar ook zestig. En durf me niet eens af te vragen hoe ik zou reïncarneren. Als het aan Volvo zou liggen, waarschijnlijk als voetballer!