Skip to main content
In de kijkerYoungtimers

MANTA ONDER STROOM

By 15 maart 2021No Comments

EEN ELEKTRISCH AANGEDREVEN RESTOMOD. MEENT OPEL HET, OF SPEELT HET MET ONZE NOSTALGISCHE VOETEN?

Een elektrisch aangedreven Opel Manta A, zitten we daar op te wachten? Vooraleer het antwoord te geven, even een kleine technologische toelichting. De Opel Manta GSe ElektroMOD, zoals hij voluit heet, is een Manta A die niet alleen zijn verbrandingsmotor overboord heeft gegooid, maar ook moderne stijlelementen heeft overgenomen.

Het meest in het oog springend zijn de led-koplampen die knipogen naar het huidige Vizor-design, waardoor deze Manta naast de Mokka en de Crossland kan gaan staan. En binnenin zouden de ronde wijzerplaten plaats hebben gemaakt voor een digitaal instrumentencluster. Over wat er onder de motorkap zit, houdt Opel de lippen stijf op elkaar. En voor je wild gaat worden, het is hoogst twijfelachtig of deze auto wel op de markt zal komen. Met de huidige veiligheidsvoorschriften in het achterhoofd, lijkt zulks onwaarschijnlijk. Een op de Manta geïnspireerde elektrische coupé zou misschien wel kunnen.

En ook nog even dit. Voor de opmerking komt dat Electro fout gespeld is, past een kleine historische duiding. Elektro is een eerbetoon aan de Elektro-GT, de elektrisch aangedreven GT die in mei 1971 niet minder dan zes snelheidsrecords voor elektrische voertuigen vestigde. Die zoefde met zijn twee elektrische motoren van elk 118 pk in zes seconden van 0 naar 100 km/u.

Hoe een klassieker een modern geïnterpreteerd kan worden, deed Peugeot in 2018 voor met de e-Legend Concept, die geïnspireerd was op de 504 Coupé.

Nissan toonde al in 2013 op het autosalon van Tokio hoe het moest. De IDx Nismo had duidelijk naast de BRE Datsun 510 gestaan, die in het begin van de jaren ’70 in de Verenigde Staten successen oogstte.

Renault liet al eerder weten dat het met plannen speelde om de R4 elektrisch te reanimeren, maar het is toch het plan om hetzelfde te doen met de R5 dat ons naar de tip van de stoel doet schuiven. Tegen 2025 zou het zover kunnen zijn.

Je mag het natuurlijk grondig met me oneens zijn, maar van mij mogen ze komen. Als we dan toch tot de stekker veroordeeld worden, dan maar in auto’s die ons nog doen dromen van vroeger. Misschien als ze er een gepaste soundtrack bijleveren?