Skip to main content
Special Stories

De stip!

By 10 december 2018maart 22nd, 2019No Comments
JaguarSteering
— Decoratief is ze alleszins, de stip bovenop het stuur. Maar ze is ook functioneel. — by Jaguar

Wat is het nut van de stip bovenop het stuur van sommige sportieve auto’s? Oud-rallyrijder Rauno Aaltonen legt uit hoe hij op het idee kwam en hoe hij de stip gebruikte.

“Toen ik met rallyrijden begon, kwam er veel meer gevoel bij kijken. Computers moesten nog worden uitgevonden, dus bedachten we zelf systemen om de auto optimaal af te stellen”, begint de rally-professor zijn verhaal.

“Op een dag ben ik tijdens een rally met mijn Mercedes van de weg geraakt omdat ik achteraan een lekke band had.Ik had wel iets gemerkt, maar kon het probleem niet meteen thuiswijzen, vandaar de sortie. Dit gaat me geen twee keer gebeuren, besliste ik en daarop kleefde ik een strookje witte plakband op de top van het stuur. Zo kon ik zien wanneer er iets mis was met de wielen. Als de stip niet meer bovenaan stond, was er iets fout.”

Later speelde de stip ook een rol bij de afstelling van de auto. “Bij Mini ging ik steeds op dezelfde manier tewerk.Ik reed met de auto, terwijl ik in de bochten in het oog hield hoe ver ik mijn stuur moest draaien. Daarna begonnen we aan de afstelling te werken, tot de stip zo weinig mogelijk bewoog. Dan wist ik dat de auto perfect was afgesteld.”