Skip to main content
In de kijkerYoungtimers

Alfa Romeo GT 1300 Junior (1966-1976)

By 23 augustus 2023No Comments

DE ALFA ROMEO 1300 GT JUNIOR WAS EEN EENVOUDIGERE VERSIE VAN DE GIULIA GT. DE KEUZE VOOR EEN JONGER PUBLIEK WAS EEN SCHOT IN DE ROOS.

Ergens in het najaar van 2021. De avond valt over Milaan. Vanuit Bar Camparino, aan de ingang van de statige Galleria Vittorio Emanueli II, zie ik hoe de overvloedige straatverlichting de pracht van de Piazza del Duomo accentueert. Bij Alfa Romeo kennen ze hun klassiekers. Bar Camparino werd niet zomaar gekozen als plaats voor de voorstelling van de 6C Villa d’Este en GT Junior. Het was hier dat Davide Campari in 1915 een revolutionair pompsysteem in de kelder liet installeren om gekoeld sodawater naar de toog te pompen. Een systeem dat vandaag nog steeds garant staat voor de perfecte Campari Seltz, een mix van één deel Campari en drie delen sodawater. Een aperitief dat onlosmakelijk is verbonden met Milaan.

En dan komt hij het plein opgereden: de Alfa Romeo 1300 GT Junior, één van de modellen die hun naam leenden aan de speciale versies van de Alfa Romeo’s van vandaag. Een symbool van de Italiaanse joie de vivre uit de swinging sixties. De Alfa Romeo 1300 GT Junior werd in 1966 in Balocco gepresenteerd als een goedkopere versie van de al in 1963 uitgebrachte Giulia Sprint GT Veloce. Een gestripte versie bedoeld voor een jonger en minder gefortuneerd publiek. Dat de tapijten vervangen waren door rubberen matten en dat de stoelen minder comfortabel zaten, zou de Giovanni’s van toen ‘salsiccia’ wezen. De prestaties van de 1.290 cc grote viercilinder met 89 pk bij 5.500 o/min gecombineerd met de sexy lijnen van de door toen nog grootmeester in spé Giorgetto Giugiaro voor rekening van Bertone gepende carrosserie, daar was het hen om te doen. Het was een schot in de roos. Van de GT Junior werden 91.944 stuks gebouwd en verkocht. Dat is los uitgerekend vier keer meer dan de Giulia Sprint GT, waarop hij was gebaseerd.

Moet een Alfa Romeo rood zijn? Of mag okergeel ook? Giallo Ocra of okergeel is één van die karakteristieke, klassieke Alfa Romeo-kleuren, die door de jaren heen en zelfs afhankelijk van het model evolueerden. In 2021 probeerde Alfa Romeo de kleur te reanimeren. Lipari Ocra was de naam van het goudgeel dat de GT Junior sierde, een speciale reeks van de Giulia en de Stelvio. Helaas zonder veel succes. gelukkig bracht deze mislukking het klassieke okergeel terug onder de aandacht. En zeg nu zelf. Moet een Alfa Romeo altijd rood zijn? Neen verdorie, neen!

Omdat de naam Alfa Romeo in die tijd onlosmakelijk met de autosport en de toerwagenraces was verbonden, werd al in februari 1967 een competitieversie van de 1300 GT Junior met onder de kap een 140 pk sterke motor getoond.

In juni 1968 was het dan de beurt aan de GTA Junior. Een lichtgewichtversie die nogal wat onderdelen van de GTA 1600 overnam. Hij werd voorgesteld op stalen velgen, maar op de optielijst stonden magnesium Campagnolo’s.

De motor was ook overgenomen van de GTA 1600, weliswaar met een verkorte slaglengte, die de cilinderinhoud reduceerde tot 1.290 cc. In zijn standaardversie was deze motor met dubbele ontsteking en twee dubbele Weber 45 DCOE-carburators 96 pk sterk. In zijn competitie-uitvoering was dat 145 pk bij 7.800 o/min.

De GTA Junior was in twee kleuren verkrijgbaar: rood en wit. De GTA Junior was te herkennen aan de Visconti-slang op de motorkap en de strepen met klavertjevier op de flanken. Op de rode GTA’s was deze decoratie wit, op de witte groen.

All pictures by Alfa Romeo and Newspress (GTA Junior Group 2).