Skip to main content
In de kijkerSpecial Stories

VANDAAG IN DE AUTOGESCHIEDENIS

By 5 mei 2021No Comments

6 MEI 1973. DEREK BELL EN MIKE HAILWOOD WINNEN DE 1.000 KILOMETER VAN SPA IN EEN GULF MIRAGE. MAAR HET IS HENRI PESCAROLO DIE ZICH DE GESCHIEDENISBOEKEN IN RIJDT.

In 1973 staan de 1.000 kilometer van Spa in het teken van de pure snelheid. Tijdens de trainingen is het Jacky Ickx die de toon zet. Met zijn Ferrari 312 P zet hij een tijd van 3’12″7 op de klokken. Dat komt overeen met een gemiddelde snelheid van 264 km/u. In de afdaling naar Masta worden snelheden tussen de 320 en de 330 km/u opgetekend.

Tweede in de trainingen is Henri Pescarolo die met zijn Matra-Simca 670 blijft steken op 3’13″8. Om juist te zijn is het niet zijn eigen auto waarmee hij die tijd lukt, maar die van Chris Amon en Graham Hill. Eerder blies zijn ploegmaat Gérard Larrousse de motor van hun Matra op.

Tijdens de wedstrijd verbetert Pescarolo zijn trainingstijd. Hij zet 3’13″4 neer, wat zo maar eventjes 262,461 km/u gemiddeld is. Een record dat net als de trainingstijd van Ickx nog steeds staat.

Toch zijn het niet de rappe mannen die winnen. Die eer valt Derek Bell en Mike Hailwood te beurt. Zij winnen in hun Gulf Mirage voor hun ploegmaats Vern Schuppan en Howden Ganley. Pescarolo-Larrousse worden derde. Jacky Ickx moet zijn Ferrari aan de kant zetten met een geblokkeerde versnellingsbak.