Skip to main content
In de kijkerSpecial Stories

VANDAAG IN DE AUTOGESCHIEDENIS

By 26 april 2021No Comments

27 APRIL 1971 IN GROOT BRITTANNIË WORDT DE MORRIS MARINA AAN HET GROTE PUBLIEK VOORGESTELD. HIJ ZOU DE GESCHIEDENIS INGAAN ALS EEN VAN DE SLECHTSTE AUTO’S OOIT.

De Morris Marina moest het antwoord worden op de populaire modellen van Ford. Daarom stond ‘goedkoop’ in grote letters in het lastenboek. Om de nieuwe auto, die er voor die tijd zeker niet onaantrekkelijk uitzag, zo goedkoop mogelijk te houden, werden zo veel mogelijk bestaande onderdelen gebruikt.

De basis van de Marina was de Morris Minor uit 1948 en daar was dan bijvoorbeeld de versnellingsbak van een Triumph Dolomite gelegd. Het gevolg was dat de Marina al vanaf zijn lancering een voorbijgestreefde auto was. Dat hij nadien ook nog één van de slechtste auto’s ooit werd genoemd, kon niet verhinderen dat hij in 1973 er net niet in slaagde om in zijn thuisland de Ford Escort als populairste auto te verslaan.

De Morris Marina was er in drie versies: een 3-deurs coupé, een 4-deurs berline en een 5-deurs break. In 1980 onderging de Morris Marina een grondige facelift en werd omgedoopt tot Morris Ital. De esthetische ingreep werd zelfs ten onrechte in de schoenen van Giugiaro geschoven.

De Morris Ital bleef tot 1984 in productie. Hij werd opgevolgd door de Austin Montego.