Skip to main content
In de kijkerSpecial Stories

VANDAAG IN DE AUTOGESCHIEDENIS

By 13 januari 2022No Comments

13 JANUARI 1942. HENRY FORD KRIJGT HET EERSTE US-PATENT VOOR DE BOUW VAN EEN PLASTIC AUTO: THE SOYBEAN CAR, DIE OOK WEL EENS DE HENNEPAUTO WORDT GENOEMD.

Precies 80 jaar geleden verkreeg Henry Ford het eerste US-patent voor de constructie van een plastic auto. Op die manier wilde Ford de landbouw bij de automobielindustrie betrekken en de auto tegelijk lichter en sterker maken.

Ford gebruikte natuurlijke materialen zoals hennep om er een sterke kunststof van te maken die amper 6 millimeter dik was en 10 keer sterker was dan staal . Het materiaal werd gebruikt voor de carrosserie en werd op een stalen frame gemonteerd. Dat maakte de auto 500 kilogram lichter dan een conventionele auto uit die tijd.

Om te bewijzen dat de carrosserie sterker was dan stalen, werd er uit volle kracht met een hamer op gemept. Een anecdote die doet terugdenken aan die keer dat Trabant voor het eerst op het autosalon van Brussel stond. Toen kon je een Trabant winnen als je met een voorhamer een deuk in de deur kon meppen. wat natuurlijk niet lukte.

De link met Trabant is minder vergezocht dan je zou denken. Alleen werd de Trabant gemaakt van Duroplast: een kunststof gemaakt uit katoenafval uit de USSR en fenolhars, dat werd gewonnen uit bruinkool.

Wie helemaal overtuigd is van hennep als grondstof voor koetswerken, is de Amerikaan Bruce Dietzen, die een Mazda MX-5 van een nieuwe ‘cannabis-carrosserie’ voorzag. Een auto die in verschillende versies te koop is.

Maar hij is niet de enige. Steeds meer automerken kiezen voor hennep als grondstof voor bepaalde onderdelen, omdat ze licht, sterk en goedkoop zijn. En milieuvriendelijk, waardoor ze perfect passen in de vegan interieurs die in opmars zijn.

Tenslotte is hennep ook geschikt voor de productie van biobrandstof. Een brandstof die geen zwavel of benzeen bevat en waarvan de productie CO2-neutraal is.