Skip to main content
In de kijkerSpecial Stories

VANDAAG IN DE AUTOGESCHIEDENIS

By 12 januari 2022No Comments

 12 JANUARI 1822. IN MUSSY-LA-VILLE WORDT ETIENNE LENOIR GEBOREN. HIJ ZOU LATER DE BOUGIE UITVINDEN, MAAR WORDT OOK WEL EENS DE VADER VAN DE VERBRANDINGSMOTOR GENOEMD.

Op 22 augustus stiefelt het Duitse bezettingsleger het slaperige Musy-la-Ville binnen. Ter hoogte van wat vandaag  de Rue de Late 27 is, wordt het kanon met een akelige precisie op het huis gericht. Even later davert het diep in de Gaume gelegen stadje op haar grondvesten. Het geviseerde huis vliegt aan gruzelementen. Brokstukken van de gedenkplaat die de woning sierde, worden tientallen meters weggeslingerd.

Het is de accuraatheid van dat eerste schot, die een zweem van voorbedachtheid van de pingelen doet vermoeden, die ons naar hier heeft gelokt. De gedenkplaat herinnerde eraan dat Etienne Lenoir hier op 12 januari 1822 werd geboren. En wat had die Lenoir mispeuterd om de toorn van de Duitsers op te wekken? Wel, hij wordt aangeduid als een van de uitvinders van de automobiel. Een pluim die de Duisters gezien de Patentwagen van Carl Benz uit 1886 graag op hun eigen hoed steken. Het lijkt dus sterk op een doortastende manier om het geestelijk vaderschap aan te vechten …

Bovenstaande tekst is een fragment uit Masta’s eigenzinnige kijk op de autogeschiedenis. Een artikel uit de eerste editie van Masta die nog steeds te bestellen is in onze shop.

Om Lenoir te eren reden we met twee elektrische auto’s naar Mussy-la-Ville. Via onderstaande link kan je de integrale reportage bekijken …

https://youtu.be/6hdR9HkGOKM

Openingsfoto © David Noels