Skip to main content
In de kijkerSpecial Stories

VANDAAG IN DE AUTOGESCHIEDENIS

By 7 mei 2021No Comments

7 MEI 1990. IN SANT’AGATA BOLOGNESE VALT HET DOEK OVER DE LAMBORGHINI MIURA. IN 19 JAAR ZIJN ER 1.999 VAN VERKOCHT.

De Lamborghini Countach LP 500 werd op 11 maart 1971 voorgesteld op het autosalon van Genève, waar hij de absolute blikvanger was op de stand van Carrozeria Bertone. Dat de knalgele bolide niet op de Lamborghini-stand debuteerde lag eraan dat daar de Miura SV in de spotlights stond. Op die manier liep Lamborghini twee keer in de kijker.

Net als de Miura was de Countach van de hand van Marcello Gandini, die ook diens opvolger, de Diablo tekende. Waar de Miura nog verleidde met zijn sensuele vormen, leek de Countach vooral te willen choqueren met zijn uitdagende, haast meetkundige lijnen. Een trend die mee was uitgezet door Lancia Stratos, de concept car die ook de handtekening van Bertone én bijgevolg ook Gandini droeg.

In de 19 jaar dat de Countach werd gebouwd, verlieten er amper 1.999 de fabriek. Onder andere door de petroleumcrisis en de daaropvolgende economische recessie was er minder vraag naar extravagante superauto’s. En Lamborghini deelde zwaar in de klappen. Er volgde een periode waarin de Italiaanse sportwagenbouwer vaker van (financiële) partner wisselde als een nymfomane tijdens een gangbang.

Hoe het er toen aan net iets te vaak aan toe ging, vertelt oud-testrijder Valentino Balboni. “We werkten nog met een bijzonder kleine ploeg en hoewel Lamborghini overal in het krijt stond, lukten we er, telkens wanneer een auto besteld werd, in om de belangrijkste leveranciers ervan te overtuigen ons de nodige onderdelen te leveren. Zo werden de auto’s één voor één gebouwd. En konden we het hoofd boven water houden.”